vve laadpalen
11aug, 23 11 augustus 2023Kennisartikel
  • Door Danny Gorter

Heeft uw VvE-laadpalen die zijn aangesloten op een gemeenschappelijke aansluiting? Dan bestaat de kans dat gebruikers dubbele btw betalen op de elektriciteit die ze afnemen bij het opladen van hun elektrische auto. Zo wordt thuis laden relatief duur en dus onaantrekkelijk. Dat is het gevolg van de huidige wetgeving. VVE Laadloket pleit dan ook voor het aanpassen van de wet. Dat kost echter tijd. Wat kan uw VvE in de tussentijd doen om dubbele btw te voorkomen?

Eerst even het probleem. De levering van energie aan een eindgebruiker is belast met 21% btw. Als uw VvE een gemeenschappelijke aansluiting heeft, dan geldt de VvE als eindgebruiker. De VvE gebruikt immers elektriciteit voor bijvoorbeeld verlichting, de intercom of de lift en is daarover btw verschuldigd. Tot zover niets nieuws.

VvE wordt leverancier

De situatie verandert wanneer de VvE een gemeenschappelijke laadinfrastructuur aanlegt. Bewoners kunnen daarop een laadpaal aansluiten. Zij nemen dan van de laadpaalexploitant (‘charge point operator’ of CPO, in jargon) stroom af. De CPO neemt die stroom weer af van de VvE. Daarmee is de VvE dus stroomleverancier geworden; de bewoner die zijn elektrische auto thuis oplaadt is de eindgebruiker. Die eindgebruiker moet 21% btw betalen aan de CPO over de geleverde stroom. Maar de VvE had ook al btw betaald over diezelfde stroom.

Rekenvoorbeeld

Dubbele btw dus. En dat loopt aardig in de papieren. Kijk maar naar het volgende rekenvoorbeeld.

  • Stel dat een kWh exclusief btw € 0,30 kost.
  • De VvE is btw-plichtig en betaalt bij afname 21% aan de energieleverancier, dus in totaal € 0,363 per kWh.
  • De VvE wil deze stroomkosten vergoed krijgen en verkoopt voor die prijs de stroom aan de CPO.
  • De CPO verkoopt de stroom aan de eindgebruiker voor € 0,363 + 21% btw = € 0,4393.
  • De berijder betaalt dus € 0,0763 per kWh te veel.

Een gemiddelde elektrische auto gebruikt 2.500 kWh per jaar. Als de berijder alleen thuis laadt, dan betaalt hij op jaarbasis dus € 190 euro meer dan nodig.

Ondernemer

Er is een administratieve oplossing voor VvE’s om te voorkomen dat berijders dubbele btw betalen. Die bestaat eruit dat de VvE een btw-nummer aanvraagt. Daarmee wordt de VvE ondernemer voor de omzetbelasting. Betaalde btw kan de VvE dan terugvragen. Nadeel is echter dat de VvE een btw-administratie moet gaan voeren, naast enkele andere verplichtingen die het ondernemerschap voor de btw met zich meebrengt.

Niet toegestaan

Het voorkomen van dubbele btw op laden via de VvE-aansluiting vereist dus actie van de VvE, en mogelijk extra administratieve lasten. Dat is principieel onwenselijk, want dubbele belasting heffen is niet toegestaan. VVE Laadloket vindt dan ook dat de wet zo snel mogelijk aangepast moet worden.

Deskundig advies

VVE Laadloket adviseert over het aanleggen van veilige en toekomstbestendige laadinfrastructuur die past bij de wensen en behoeftes van uw VvE. Daarvoor hanteren wij een helder stappenplan dat zorgt voor breed draagvlak onder de leden. Onze trajecten leiden in 9 van de 10 gevallen tot een positief besluit over het aanleggen van laadinfrastructuur. In onze adviezen houden we rekening met alles wat er komt kijken bij laadinfrastructuur en VvE’s: van brandveiligheid tot financiële en fiscale aspecten.

Bent u benieuwd hoe VVE Laadloket uw VvE kan helpen met laadinfrastructuur? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in of vraag direct een offerte aan.